2010. október 25., hétfő

Teljes kiőrlésű magos kenyér


Az eredeti recept természetesen Limarától van, honnan is lehetne máshonnan, minden házi pékkisasszony Limara köténye alól bújik ki, nagyon helyesen.
A jól bevált fehérkenyeret variáltam, próbálgattam, ennek nyomán született meg az egészségesebb és nagyon finom változat.
Viszont, mint minden "limarakenyér", igényel némi előkészítést. Így először is öregtésztát kell készíteni, ami napokig várakozik a sorára a hűtőben. Saját tapasztalat alapján: minél öregebb, annál jobb. Volt már nekem kéthetes öregtésztám is, és isteni kenyér készült belőle.

Öregtészta:
  • 3 dl víz
  • 50 dkg BL80-as liszt (vagy fele tk. liszt, fele 80-as liszt)
  • 1 tk. cukor
  • 1 dkg élesztő
Összegyúrni, túlkeleszteni, megint gyúrni, fedeles műanyagban a hűtőben tárolni.


Tk kenyér:
  • 2 dl víz
  • 1 dl tej
  • 2 ek olaj
  • 1 ek 10 %-os ecet
  • 20-25 dkg öregtészta
  • 20 dkg 80-as liszt
  • 30 dkg tk liszt (vagy graham)
  • 1 ek búzasikér
  • 2 ek burgonyapehely
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só
  • 13 gr élesztő (friss)
  • magok (lenmag, szezámmag, tökmag, napraforgó stb., mehet bele jó bőven)
Összegyúrni, magokkal is átgyúrni, duplájára keleszteni, formázni és fedeles jénaiba tenni. A jénai tetejét bevizezni és 230 fokra állított hideg(!) sütőbe rakni. Egy óra múlva kész a kenyér.

Mióta kizárólag házi sütésű kenyeret eszünk, azóta imádom a kenyérsütő-gépemet. Ugyanis isteni dagasztó. Csak bele kell pakolni mindent az üstbe a fenti sorrendben, és gyönyörű tésztát dagaszt. A sütést persze nem bízom rá, abban eddig nem volt köszönet. Kelesztőtálban kelesztem, ez is legyen inkább az én feladatom, az a biztos.

Szép kenyeret sütni csak kellő alázattal lehet. 14 jól sikerült kenyér után rendszerint jól elbízom magam, beképzelt leszek, és íme az eredmény:

Persze az is lehet, hogy jénaitető helyett alufóliát használni öreg hiba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.