2010. október 29., péntek

Rákóczi túrós



A legjobb dolog, ami a túróval történhet, plusz a felgyülemlett tojásfehérje hasznosításának is remek módja. Az az igazi, békebeli, cukrászdaillatú finomság, mindenkit le lehet vele nyűgözni.

Hozzávalók:

a tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 0,5 mk szódabikarbóna
  • csipet só
  • 5 dkg cukor
  • 12,5 dkg vaj (margarin)
  • 1 tojássárga
  • 2 ek tejföl
  • reszelt citromhéj
  • a tetejére baracklekvár
töltelék:
  • 0,5 kg túró
  • 2 ek búzadara (esetleg kevesebb)
  • 1 tojássárga
  • 5 dkg cukor
  • vaníliaaroma (vaníliás cukor)
  • reszelt citromhéj
hab:
  • 5 tojásfehérje (vagy több)
  • 5 dkg cukor
  • pici víz + 25 dkg cukor
A tészta hozzávalóiból linzertésztát gyúrunk, hűtőben pihentetjük 1 órát, majd 200 fokra előmelegített sütőben, közepes méretű tepsiben megsütjük. A kissé kihűlt tésztát baracklekvárral megkenjük.
A túrótölteléket kikavarjuk, rásimítjuk a tésztára.
És ekkor jön a ravaszság, 25 dkg cukorból és egy pici vízből forró cukorszirupot főzünk (cukor a lábasban és löttyintünk rá egy kis vizet, épp hogy nedves legyen a cukor mindenhol, aztán feltesszük a tűzre, és amikor szépen bugyborékol, olyan szép kis gömböcskék rotyognak benne, na akkor jó).
A tojásfehérjét az 5 dkg cukorral kemény habbá verjük, folyamatos habverés mellett belecsurgatjuk a forró cukorszirupot és még tovább verjük vagy 5 percig. Fényes, kemény habot kapunk, amit rásimítunk a túróra, villával ki is cifrázhatjuk a tetejét, majd 150 fokos sütőben szárítjuk addig, míg a teteje pici színt kap.


Hibalehetőségek (tapasztalat!):
  • ha a tésztát kiszárítjuk, mondjuk másnapra megpuhul, de akkor is
  • ha a túró túl száraz, akkor nem kell annyi búzadara,
  • ha a cukorra túl sok vizet öntünk, a hab folyós lesz, az íze attól még nagyon tuti, de a látvány nem túl esztétikus,
  • ha a férjre bízzuk, hogy figyelje a sütit a sütőben, és mikor 3 óra múlva hazamegyünk, a Rákóczi túrósunk ugyanott van, ahol hagytuk, a sütőben cipőtalppá aszalódva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése