2010. október 27., szerda

Dagasztás nélküli kenyér



Hozzávalók:
500 g fehérliszt
3-4 dl víz
1 kanál só
1/4 mokkáskanál szárított élesztô

Ennél a kenyérnél nagyon fontos, hogy a sütés elôtt legalább 12 órával elôkészítjük. (Tehát pl. ha reggel akarjuk sütni, akkor este keverjük össze a hozzávalókat.) Ezután azonban gyakorlatilag alig van dolgunk vele, viszont az eredmény egy nagyon finom, ropogós héjjú, belül tökéletes állagú kenyér lesz.

Egy nagy keverô (esetleg kelesztô) tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd hozzáadjuk a vizet, amit jól eldolgozunk a liszttel. Szinte nokedli lágyságú tésztát kapunk. Konyharuhával letakarjuk, és minimum 12 óráig hagyjuk pihenni, télen akár 14-15 órát is hagyhatjuk. A sütôt bekapcsoljuk 250 fokra, a kovászhoz pedigy egy-két marék lisztet keverünk, hogy az állaga ne legyen folyós. Fél óra eltelte után elôveszünk egy hôálló fedeles edényt (jénai, római tál, vaslábas), s az edény alját a sütôben felforrósítjuk (hogy a kenyerünk ne ragadjon bele!). Beletesszük a kenyértésztát, lefedjük és 35 percig sütjük. 35 perc után visszavesszük a hôfokot 230-ra és fedô nélkül még 15-20 percig sütjük a kenyerünket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.