2010. október 27., szerda

"Olimpiai-tekercs" (Vajastekercs)




Hozzávalók:

(kb. 30 db)

150 gr margarin
1/2 liter sovány tej
50 gr élesztő
1 dl cukor
1/2 tk só
1-2 tl kardemom
850 gr liszt

Töltelék:
4 ek puha margarin
4 ek cukor
1 tk fahéj
(jól ki kell keverni együtt)

Máz:
1 tojás (villával felverve)
gyöngycukor(nagyobb szemű kristálycukor, nem tudom lehet-e otthon kapni) vagy feldarabolt mandula

Olvaszd fel a margarint, melegitsd langyosra a tejet,( ha friss élesztőt használsz keverd össze az élesztővel)
Keverd össze a lisztet(egy picit hagyjál ki belőle)a sót, a cukrot , a kardemomt és ha száraz élesztőt használsz, akkor azt is. Keverd bele a tejbe a margarint, majd az egészet dolgozd ki robotgéppel.
40 percig kell keleszteni.

Osztd két részre a megkelt tésztát. Nyújtsd ki négyzet alakúra kend meg a vajas, fahéjas cukorral.(lehet úgy is csinálni, hogy megkened a vajjal és rászóród a cukrot meg a fahéjat)Hajtogasd össze harmadolva a tésztát és vágd fel újjnyi vastagra, tekerd meg a csikot és csomózd meg. Tedd sütőpapirra. 30 percig pihentesd. Kend mg tojással és szórd meg cukorral vagy a mandulával.
250 °C-on 10 percig kell sütni a középső rácson.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.