2010. november 15., hétfő

Mézeskalács



Megkezdem hát a karácsonyi receptek sorát, mi mással, mint a klasszikus mézeskaláccsal, ami már rögtön puha, fémdobozban hónapokig eláll, formázható, díszíthető, gyerekekkel együtt készíthető. A recept egy régi-régi Nők Lapjából való, és anno futótűzként terjedt az ismeretségi körben, nem véletlenül.

Hozzávalók:
  • 10 dkg Rama
  • 12 dkg cukor
  • 25 dkg méz
  • 50 dkg liszt
  • 2 cs sütőpor
  • 1 mk szódabikarbóna
  • 8 mk mézeskalács-fűszerkeverék
  • 2-2 mk citrom- és narancshéj (elhagyható)
  • 2 tojás
A margarint, a cukrot és a mézet összeforralom. Amikor kihűlt, belekeverem a 2 tojást, majd mindent összegyúrok. A tésztát 5-10 óráig pihentetem hideg helyen, de lehet 1 nap is a pihenő. Kb. 3 mm vastagra kinyújtom, szaggatom, tojással megkenem, tetejét dióval, mandulával díszítem, sütőpapíros tepsibe teszem. 200 fokra előmelegített sütőben 7-8 perc alatt sütöm.
Mivel tényleg gyorsan megsül, roppant esznél kell lenni, mert futószalagon megy a gyártása.
Amikor kihűlt, cukros tojásfehérjével ki lehet cifrázni. ( Tojásfehérjét kicsit felverni, majd 15-20 deka porcukorral kikeverni, papírtölcsér segítségével lehet írókázni. A minta a szabad levegőn pár óra alatt rászárad.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése