2010. november 22., hétfő

Dagasztás nélküli kenyér 2.


Régóta kering a neten a DNK (dagasztás nélküli kenyér) receptje, több változatát is kipróbáltam már. Valóban nem kell dagasztani, csak összekutyulni, magára hagyni egy fél napot vagy többet, aztán sütni. A hagyományos kenyérhez képest sokkal rusztikusabb, durvább ízű, a héja vastag, ropogós. Nem annyira szendvicshez, inkább bableveshez, házikolbászhoz, szalonnához való.
Van egy eredeti és egy egészségesebb változata.

Hozzávalók:
  • 45 dkg BL 80-as liszt
  • 2 mk só
  • 1 mk cukor
  • 1 dkg élesztő
  • 3,5 dl víz
Egészségesebb változat:
  • 25 dkg BL 80-as liszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 1 tk búzasikér
  • 2 mk só
  • 1 mk cukor
  • magok
  • 4 dl víz
Egy tálban mindent összekeverni (nokedlitészta sűrűségű lesz), letakarva az edényben állni hagyni min. 12 órán át. Ezután a recept szerint lisztezett felületre kell borítani és áthajtogatni, de nekem ez nem szokott menni, ezért ki is hagyom.
A sütőt 230 fokra kell előmelegíteni úgy, hogy a fedeles sütőedényt, azaz egy kisebb, sütőpapírral bélelt jénait betenni, hogy az is átforrósodjon, és ebbe a forró formába kell beleimádkozni a tésztát. Fedővel sütni 30 percig, majd fedő nélkül 20 percig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése