2010. november 12., péntek

Hamis marcipán


Gyakran sütök olyan sütit vagy kalácsot, amibe marcipán kell, vagy nem is kell, de nem árt neki. Különleges alkalomra sütöttem már marcipános tortát is, sőt tavaly készült marcipános szaloncukor is, de a karácsonyi kalács is elképzelhetetlen marcipán nélkül. De sajnos tudjuk, hogy a marcipán ára az aranyéval vetekszik, meg igen kevés háztartásban található 40-50 dkg marcipán csak úgy elfekvőben. Ezen a problémán segíthet a hamis marcipán, amit egyszer kell elkészíteni, aztán hónapokig eláll a hűtőben, lehet színezni (ételfestékkel mondjuk), nyújtani, formázni, vagy reszelni belőle valamennyit a kalácsba, de egy torta beborítására is alkalmas.
Az elkészítésével én szoktam szenvedni egy kicsit, de utána meg olyan jó, hogy van.

Hozzávalók:
  • 1 dl tej
  • 35 dkg cukor
  • 20 dkg liszt
  • 12,5 dkg margarin
  • színtelen mandulaaroma
  • porcukor a gyúráshoz
A tejet a cukorral felforralni, pár percig gyöngyöztetni. A lisztet apránként belekeverni, kevergetve főzni, majd a tűzről lehúzva beletenni a margarint és kb 2 teáskanál mandulaaromát. Hideg helyen pihen egy napot, majd porcukros deszkán átgyúrni. Kész.

5 megjegyzés:

  1. az íze olyan,mint a marcipáné?ebből kb mennyi lesz?

    VálaszTörlés
  2. Igen, olyan. Hááát, olyan 40 deka lesz. Kábé.

    VálaszTörlés
  3. ki fogom próbálni mindenképp!IMÁDOM A MARCIPÁNT!!!!:-)

    VálaszTörlés
  4. Molna,
    Nem tudom, h druszám megcsinálta-e, de én igen...! Még dermedez az erkélyen, de ízre nagggyon ott van!
    Most olyan receptek után kutatok, amibe sok-sok marcipán kell... :-D

    VálaszTörlés