2010. november 4., csütörtök
Szalalkális krémes
Már gondolkoztam egy ideje, hogy melyik recept legyen az első, amit beírok ide.
Ez a süti eddig mindenkinek ízlett, még olyannak is, aki nem szereti az édességet.
A törpök is szívesen maszatolják össze magukat vele. :)
50 dkg lisztből, 10 dkg vajból, 15 dkg cukorból, 1 csomag vaníliás cukorból, fél citrom levével, 1 citrom reszelt héjával, 1 dl tejben 1 dkg szalalkálit feloldva, 2 egész tojással tésztát állítunk össze.
Négy részre osztjuk és késfok vastagságúra nyújtjuk. Zsírozott tepsi hátlapján vagy sütőlemezen egyenként megsütjük. (Gyorsan sül, egész halvány sárgára kell sütni.)
Krém: 4 tojássárgáját 5 evőkanál kakaóval, 5 púpozott evőkanál cukorral kikeverünk. Adunk hozzá 5 evőkanál lisztet, simára kavarjuk, 7 dl tejjel felengedjük és sűrű krémet főzünk belőle.
Még melegen 10 dkg vajat belekeverünk, végül a tojások kemény habját és megöltjük a lapokat.
Tetejét vaníliás cukorral meghintjük és másnap szeleteljük.
(Ha díszesre szeretném, akkor egy összehajtogatott papírból különféle mintákat vágok ki - mint az oviban - szétterítem a sütin a papírt és kakaós porcukorral hintem meg.)
Forrás: 800 recept Péter Jánosné gyűjtésében - Süteményeskönyv
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Hú, ezt nagyon szeretem. A nagymamám sokat sütött ilyet.
VálaszTörlésNekem meg a keresztanyám. És tényleg isteni.
VálaszTörlés