A legjobb dolog, ami a túróval történhet, plusz a felgyülemlett tojásfehérje hasznosításának is remek módja. Az az igazi, békebeli, cukrászdaillatú finomság, mindenkit le lehet vele nyűgözni.
Hozzávalók:
a tésztához:
- 25 dkg liszt
- 0,5 mk szódabikarbóna
- csipet só
- 5 dkg cukor
- 12,5 dkg vaj (margarin)
- 1 tojássárga
- 2 ek tejföl
- reszelt citromhéj
- a tetejére baracklekvár
- 0,5 kg túró
- 2 ek búzadara (esetleg kevesebb)
- 1 tojássárga
- 5 dkg cukor
- vaníliaaroma (vaníliás cukor)
- reszelt citromhéj
- 5 tojásfehérje (vagy több)
- 5 dkg cukor
- pici víz + 25 dkg cukor
A túrótölteléket kikavarjuk, rásimítjuk a tésztára.
És ekkor jön a ravaszság, 25 dkg cukorból és egy pici vízből forró cukorszirupot főzünk (cukor a lábasban és löttyintünk rá egy kis vizet, épp hogy nedves legyen a cukor mindenhol, aztán feltesszük a tűzre, és amikor szépen bugyborékol, olyan szép kis gömböcskék rotyognak benne, na akkor jó).
A tojásfehérjét az 5 dkg cukorral kemény habbá verjük, folyamatos habverés mellett belecsurgatjuk a forró cukorszirupot és még tovább verjük vagy 5 percig. Fényes, kemény habot kapunk, amit rásimítunk a túróra, villával ki is cifrázhatjuk a tetejét, majd 150 fokos sütőben szárítjuk addig, míg a teteje pici színt kap.
Hibalehetőségek (tapasztalat!):
- ha a tésztát kiszárítjuk, mondjuk másnapra megpuhul, de akkor is
- ha a túró túl száraz, akkor nem kell annyi búzadara,
- ha a cukorra túl sok vizet öntünk, a hab folyós lesz, az íze attól még nagyon tuti, de a látvány nem túl esztétikus,
- ha a férjre bízzuk, hogy figyelje a sütit a sütőben, és mikor 3 óra múlva hazamegyünk, a Rákóczi túrósunk ugyanott van, ahol hagytuk, a sütőben cipőtalppá aszalódva.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.