2011. június 17., péntek

Univerzális kelttészta


Azért univerzális, mert mi ebből készítjük a pizzát, a calzonét és a Töki pompost is.
A kenyérsütő üstjébe kerülnek az alábbiak ebben a sorrendben:
  • 2 dl víz
  • fél dl olaj
  • fél dl tej
  • 50 dkg liszt (lehet 80-as is vagy tk. liszt 1 ek sikérrel)
  • fél ek só
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • 3/4 ek cukor
  • 2,5 dkg élesztő
Gyúr, keleszt, formáz, süt.
Ebből az adagból mondjuk 4 kerek pizza jön ki.
Calzonéhoz kis gombócokat szakítok a tésztából, viszonylag kerekre kinyújtom, tejföllel (krémsajttal) megkenem, sonkát, hagymát, eztazt, reszelt sajtot pakolok a felére, ráhajtom a másik felét, széleit "összecsavarom" és 200 fokon megsütöm.
Töki pompos esetén kettéveszem a tésztát, nagy tepsi nagyságúra nyújtom, újra kelesztem, megpakolom és sütöm.
Szoktunk még belőle vékony kerek lapokat is sütni, amiket tölcsérszerűen feltekerünk, bele hús, zöldség, öntet, mint a pitába. Ezt török pizzának nevezzük, nem tudom, mi a hivatalos neve.
Teljes kiőrlésű liszttel készítve is nagyon tuti, ráadásul még egészséges is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése