Ágikának.
A recept a netről való, de nem tudom, pontosan honnan, bocs.
A kenyérsütőgépbe kerülnek az alábbiak:
- 3 dl tej
- 1 tojás
- 1 ek margarin (étolaj)
- 50 dkg liszt
- 3 dkg cukor
- resz. citromhéj
- csip. só
- 2,5 dkg élesztő
Én kisebb ökölnyi gombócokat szoktam készíteni. A legnagyobb fazekam aljára 5-8 centi vizet töltök, beleállítok egy "lábon álló" rácsot, amire anyagot (textilpelenkát) kötök, hogy a rácson ne folyjon át a tészta. Erre a szerkezetre 3 gombócot ültetek akkor, mikor forr a víz. A gázt mérséklem alatta, fedőt ráteszem, kb. 25-30 percig gőzölöm, a fedőt közben nem emelem fel. Amikor kész, akkor a vizet pótolni kell, mielőtt a többi gombóc gőzölődik.
Vaníliasodó: 2 tojássárga + 3 ek cukor + vanília ---> jól kikeverni, hozzáadni 2 ek lisztet és fél liter tejet. Gőz fölött besűríteni.