2011. október 3., hétfő

Gőzgombóc


Ágikának.
A recept a netről való, de nem tudom, pontosan honnan, bocs.

A kenyérsütőgépbe kerülnek az alábbiak:
  • 3 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 ek margarin (étolaj)
  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg cukor
  • resz. citromhéj
  • csip. só
  • 2,5 dkg élesztő
Dagaszt, keleszt, gombócokat formáz, közepére szilvalekvár, újra keleszt, gőzöl.
Én kisebb ökölnyi gombócokat szoktam készíteni. A legnagyobb fazekam aljára 5-8 centi vizet töltök, beleállítok egy "lábon álló" rácsot, amire anyagot (textilpelenkát) kötök, hogy a rácson ne folyjon át a tészta. Erre a szerkezetre 3 gombócot ültetek akkor, mikor forr a víz. A gázt mérséklem alatta, fedőt ráteszem, kb. 25-30 percig gőzölöm, a fedőt közben nem emelem fel. Amikor kész, akkor a vizet pótolni kell, mielőtt a többi gombóc gőzölődik.

Vaníliasodó: 2 tojássárga + 3 ek cukor + vanília ---> jól kikeverni, hozzáadni 2 ek lisztet és fél liter tejet. Gőz fölött besűríteni.