hozzávalók:
4 dl tej
3 egész tojás
0.5 kg liszt
csipet só
3 ek. kristálycukor
1 cs. vaníliás cukor
csipet szódabikarbóna vagy sütőpor(kihagyható)
1 kocka rama vagy hasonló margarin
mindent bele, összekeverem, és már süthetem is. a téglalap alakú 2 db egyszerre sütőben kb. 14 db lesz.
a fiúk a Nesquick szószra esküsznek, én baracklekvárral szeretem, de sokan magában is.
2011. április 26., kedd
parizer krém
hozzávalók:
0.5 kg. parizer(Pick sertésből jó)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
piros arany(csemege) kb 2 ek.
mustár 1 ek.
fél mokkáskanál őrölt fekete bors
elkészítés:
parizert húsdarálón ledarálom, hagymákat is, ízesítem. melegszendvicsre is isteni, de friss Lipóti kenyérrel nyersen is fini.
barátnőm változata:
piros arany és mustár helyett tejföl, ízlés szerint. kipróbálva: ez csak sütve jó :)
0.5 kg. parizer(Pick sertésből jó)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
piros arany(csemege) kb 2 ek.
mustár 1 ek.
fél mokkáskanál őrölt fekete bors
elkészítés:
parizert húsdarálón ledarálom, hagymákat is, ízesítem. melegszendvicsre is isteni, de friss Lipóti kenyérrel nyersen is fini.
barátnőm változata:
piros arany és mustár helyett tejföl, ízlés szerint. kipróbálva: ez csak sütve jó :)
lecsó
ha már befőzés...
Nagyim(91 éves) receptje:
4 kg paprika, 2 kg paradicsom
ici-pici szalicil
só kb. egy ek. érzés szerint szoktam
mindent felvágni, a paprikát karikára a paradicsomot 4 felé.
tűzre teszem, összerottyantom, és amikor a paprika még félig kemény, szalicilt bele, és dunszt.
ha kinyitom, hagymát pirítok alá, a tél közepén olyan, mint a friss :)
és könnyű elkészíteni, mert csak az összevágás idő.
Nagyim(91 éves) receptje:
4 kg paprika, 2 kg paradicsom
ici-pici szalicil
só kb. egy ek. érzés szerint szoktam
mindent felvágni, a paprikát karikára a paradicsomot 4 felé.
tűzre teszem, összerottyantom, és amikor a paprika még félig kemény, szalicilt bele, és dunszt.
ha kinyitom, hagymát pirítok alá, a tél közepén olyan, mint a friss :)
és könnyű elkészíteni, mert csak az összevágás idő.
Ketchup
MAgika kérésére :)
kell hozzá:
2 kg paradicsom, 10 szem hagyma(közepes) barna cukor(vagy sima kristály) 10 dkg, 3 teáskanál só, pici fehér bors(kevés, mert csííííp), 1 ek. Cayenne bors(én most a Lidl -ben vettem 199 ft/10 dkg-s üveg)125 ml. borecet, 2 ek. csemege pirospaprika, késhegyni Na-benzoát.
kell hozzá:
2 kg paradicsom, 10 szem hagyma(közepes) barna cukor(vagy sima kristály) 10 dkg, 3 teáskanál só, pici fehér bors(kevés, mert csííííp), 1 ek. Cayenne bors(én most a Lidl -ben vettem 199 ft/10 dkg-s üveg)125 ml. borecet, 2 ek. csemege pirospaprika, késhegyni Na-benzoát.
elkészítés:
a paradicsomot megmossuk, legalább 4 felé vágjuk, hagymát megpucoljuk, én fel is aprítom aprítóval, mindent bele egy naaagy fazékba/lábasba. én simán ott hagyom főni kb. egy órát, amikor jó puha a hagyma, akkor átpasszírozom egy passzírozóval, ami macerás, de megéri. a masszát vissza a tűzre, hagyni főni, kicsit besűrűsödik, akkor jó. a Na-benzoátot beleteszem, összeforgatom, és gyorsan forrón üvegbe, aztán a dunsztba. én egy hétig a dunsztban hagyom, és ha eltelt a hét, mehet a szekrény tetejére.
én egy évre 6 kg paradicsomból szoktam, ehhez pont 2 kg hagyma kell.
2011. április 5., kedd
Az ördög csokoládétortája
.
Tészta:
100 gr olvasztott sötét csokoládé
250 gr liszt
1 ek natron (szódabikarbóna)
225 gr vaj
400 gr barna cukor
3 db tojás
1 tk vaniliás cukor
1,25 dl kefir (nem volt itthon kefir, ezért telfölt tettem bele - az is jó)
2,25 dl forró viz
Töltelék:
200-250 gr cukor
2 tojásfehérje
2 ek citromlé
3 ek narancslé
cukrozott narancshéj
A cukrot, a vaniliás cukrot a vajjal habosra kerverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd az olvasztott csokoládét. Alaposan kikeverjük. Ezután hozzáadjuk a szódabikarbónával kevert, szitált lisztet és a legvégén apránként belekeverjük a forró vizet.
2 db 20 cm tortaformát kibélelünk sütőpapirral és kikenjük vajjal. Fontos, hogy két külön formában, vagy két részletben süssük a tortákat, mert kivül ropogós, belül lágy lesz és nem nagyon lehet félbevágni.
Előmelegitett sütőben 190 °C-on 30 percig sütjük, vagy amig rugalmas lesz a teteje. Ezután 5 percig hagyjuk a formában hűlni, majd rácsra tesszük.
A töltelékhez valókat egy fém tálba tesszük és forrásban lévő viz felett keményre verjük a habot. Amikor már jó kemény, levesszük a vizről és kihülésig tovább verjük Géppel érdemes csinálni.
A krém 2/3 részével megkenjük az egyik tortát, a másikat ráhelyezzük, azután a maradék krémmel bevonjuk az egész tortát.
Díszítésként cukrozott narancshéjat teszünk rá.
Előtte való nap elkészitve még finomabb!
Vaniliás vajkrémmel is finom.
.
Tészta:
100 gr olvasztott sötét csokoládé
250 gr liszt
1 ek natron (szódabikarbóna)
225 gr vaj
400 gr barna cukor
3 db tojás
1 tk vaniliás cukor
1,25 dl kefir (nem volt itthon kefir, ezért telfölt tettem bele - az is jó)
2,25 dl forró viz
Töltelék:
200-250 gr cukor
2 tojásfehérje
2 ek citromlé
3 ek narancslé
cukrozott narancshéj
A cukrot, a vaniliás cukrot a vajjal habosra kerverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd az olvasztott csokoládét. Alaposan kikeverjük. Ezután hozzáadjuk a szódabikarbónával kevert, szitált lisztet és a legvégén apránként belekeverjük a forró vizet.
2 db 20 cm tortaformát kibélelünk sütőpapirral és kikenjük vajjal. Fontos, hogy két külön formában, vagy két részletben süssük a tortákat, mert kivül ropogós, belül lágy lesz és nem nagyon lehet félbevágni.
Előmelegitett sütőben 190 °C-on 30 percig sütjük, vagy amig rugalmas lesz a teteje. Ezután 5 percig hagyjuk a formában hűlni, majd rácsra tesszük.
A töltelékhez valókat egy fém tálba tesszük és forrásban lévő viz felett keményre verjük a habot. Amikor már jó kemény, levesszük a vizről és kihülésig tovább verjük Géppel érdemes csinálni.
A krém 2/3 részével megkenjük az egyik tortát, a másikat ráhelyezzük, azután a maradék krémmel bevonjuk az egész tortát.
Díszítésként cukrozott narancshéjat teszünk rá.
Előtte való nap elkészitve még finomabb!
Vaniliás vajkrémmel is finom.
.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)