2010. november 22., hétfő

Dagasztás nélküli kenyér 2.


Régóta kering a neten a DNK (dagasztás nélküli kenyér) receptje, több változatát is kipróbáltam már. Valóban nem kell dagasztani, csak összekutyulni, magára hagyni egy fél napot vagy többet, aztán sütni. A hagyományos kenyérhez képest sokkal rusztikusabb, durvább ízű, a héja vastag, ropogós. Nem annyira szendvicshez, inkább bableveshez, házikolbászhoz, szalonnához való.
Van egy eredeti és egy egészségesebb változata.

Hozzávalók:
  • 45 dkg BL 80-as liszt
  • 2 mk só
  • 1 mk cukor
  • 1 dkg élesztő
  • 3,5 dl víz
Egészségesebb változat:
  • 25 dkg BL 80-as liszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 1 tk búzasikér
  • 2 mk só
  • 1 mk cukor
  • magok
  • 4 dl víz
Egy tálban mindent összekeverni (nokedlitészta sűrűségű lesz), letakarva az edényben állni hagyni min. 12 órán át. Ezután a recept szerint lisztezett felületre kell borítani és áthajtogatni, de nekem ez nem szokott menni, ezért ki is hagyom.
A sütőt 230 fokra kell előmelegíteni úgy, hogy a fedeles sütőedényt, azaz egy kisebb, sütőpapírral bélelt jénait betenni, hogy az is átforrósodjon, és ebbe a forró formába kell beleimádkozni a tésztát. Fedővel sütni 30 percig, majd fedő nélkül 20 percig.

Karácsonyi kalács


A kép nagyon randa, a süti nagyon finom.
Valamelyik NLC-s topikban találtam még régebben, azóta így karácsony közeledtével szinte folyamatosan sütöm. Mert egyrészt nevetségesen egyszerű, másrészt a tojásfehérje felhasználásának is remek módja, a lakásban keringő illatok mennyeiek, a csokis-marcipános-diós-karácsonyos ízkavalkád szintén.

Hozzávalók:
  • 3 tojásfehérje
  • 7 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 2 mk mézeskalács-fűszerkeverék
  • 2 mk sütőpor
  • reszelt citromhéj, narancshéj, gyömbér, kandírozott ezmegaz, kockázott csoki, dió- és marcipándarabok (ezek közül lehet választani)
A tojásfehérjéket habbá verni, minden mást összekeverni, majd óvatosan beleforgatni a habba.
Sütőpapíros püspökkenyérforma (vagy más). 180 fokra előmelegített sütő, 35 perc.

Karácsonyi mézes keksz


Azt tervezem, hogy kipróbálom Molna mézesét, de beírom amit évek óta mi készítünk, legyen választék. Ebben az a jó, hogy nem kell pihentetni. Ja és persze finom is.

Hozzávalók:
* 1 kg liszt
* 2-3 mokkás kanál szódabikarbóna,
* 25 dkg margarin,
* 30 dkg olvasztott méz,
* 25 dkg cukor,
* 2 tojássárgája
* fűszerek ízlés szerint

A mézet megolvasztjuk és hozzáadjuk a cukrot és a vajat. Jól elkeverjük, ehhez adjuk a szódabikarbónás lisztet és végül a tojássárgájával összeállítjuk.
Azonnal nyújtjuk. Előmelegített, közép meleg sütőben világosra sütjük.
Gyorsan sül.
Máz ugyanaz, mint Molnánál: 1 tojásfehérjéhez 15 dkg átszitált porcukor.

2010. november 19., péntek

Fűszeres pogácsa

Ez egy nagyon egyszerű, a család szerint finom pogácsa.

Hozzávalók:
* 5 dkg élesztő
* 60 dkg liszt
* 25 dkg margarin
* 1 dl tejföl
* 2 tojás (egy a tésztába egy a kenéshez)
* fűszerek tetszés szerint: só, pirospaprika, bors, zöld fűszer

5 dkg élesztőt kevés tejben felfuttatunk. 25 dkg margarint 60 dkg liszttel elmorzsolunk és elkeverjük benne a fűszereket. Hozzáöntjük az élesztőt, az 1 dl tejfölben elkevert 1 egész tojást
és összegyúrjuk. Duplájára kelesztjük, kiszaggatjuk, tetejét tojással megkenjük, tetejére szezám magot szoktam szórni. Forró sütőben kell sütni.

Forrás: Süteményeskönyv -Péter Jánosné

2010. november 15., hétfő

Mézeskalács



Megkezdem hát a karácsonyi receptek sorát, mi mással, mint a klasszikus mézeskaláccsal, ami már rögtön puha, fémdobozban hónapokig eláll, formázható, díszíthető, gyerekekkel együtt készíthető. A recept egy régi-régi Nők Lapjából való, és anno futótűzként terjedt az ismeretségi körben, nem véletlenül.

Hozzávalók:
  • 10 dkg Rama
  • 12 dkg cukor
  • 25 dkg méz
  • 50 dkg liszt
  • 2 cs sütőpor
  • 1 mk szódabikarbóna
  • 8 mk mézeskalács-fűszerkeverék
  • 2-2 mk citrom- és narancshéj (elhagyható)
  • 2 tojás
A margarint, a cukrot és a mézet összeforralom. Amikor kihűlt, belekeverem a 2 tojást, majd mindent összegyúrok. A tésztát 5-10 óráig pihentetem hideg helyen, de lehet 1 nap is a pihenő. Kb. 3 mm vastagra kinyújtom, szaggatom, tojással megkenem, tetejét dióval, mandulával díszítem, sütőpapíros tepsibe teszem. 200 fokra előmelegített sütőben 7-8 perc alatt sütöm.
Mivel tényleg gyorsan megsül, roppant esznél kell lenni, mert futószalagon megy a gyártása.
Amikor kihűlt, cukros tojásfehérjével ki lehet cifrázni. ( Tojásfehérjét kicsit felverni, majd 15-20 deka porcukorral kikeverni, papírtölcsér segítségével lehet írókázni. A minta a szabad levegőn pár óra alatt rászárad.)

2010. november 12., péntek

Hamis marcipán


Gyakran sütök olyan sütit vagy kalácsot, amibe marcipán kell, vagy nem is kell, de nem árt neki. Különleges alkalomra sütöttem már marcipános tortát is, sőt tavaly készült marcipános szaloncukor is, de a karácsonyi kalács is elképzelhetetlen marcipán nélkül. De sajnos tudjuk, hogy a marcipán ára az aranyéval vetekszik, meg igen kevés háztartásban található 40-50 dkg marcipán csak úgy elfekvőben. Ezen a problémán segíthet a hamis marcipán, amit egyszer kell elkészíteni, aztán hónapokig eláll a hűtőben, lehet színezni (ételfestékkel mondjuk), nyújtani, formázni, vagy reszelni belőle valamennyit a kalácsba, de egy torta beborítására is alkalmas.
Az elkészítésével én szoktam szenvedni egy kicsit, de utána meg olyan jó, hogy van.

Hozzávalók:
  • 1 dl tej
  • 35 dkg cukor
  • 20 dkg liszt
  • 12,5 dkg margarin
  • színtelen mandulaaroma
  • porcukor a gyúráshoz
A tejet a cukorral felforralni, pár percig gyöngyöztetni. A lisztet apránként belekeverni, kevergetve főzni, majd a tűzről lehúzva beletenni a margarint és kb 2 teáskanál mandulaaromát. Hideg helyen pihen egy napot, majd porcukros deszkán átgyúrni. Kész.

Hajni makarónija


Nem tudom, ki az a Hajni, sőt azt sem, honnan van a recept, talán Stahltól, de mindegy is talán, az a lényeg, hogy extragyors és különlegesen finom.

Hozzávalók:
  • 8 gerezd fokhagyma
  • olivaolaj
  • 1 doboz 40 dkg-os hámozott paradicsom (konzerv)
  • 20 dkg tömlős sajt
  • 1 dl tejszín (tejföl)
  • só, bors, bazsalikom
  • fél kg makaróni
A fokhagymát összevágni, (oliva)olajon megfonnyasztani, rá a paradicsom, a sajt, a tejszín és a fűszerek. Mehet is a főtt tésztára.

Bólyi túrós


Vagy szórós túrós, esetleg lusta asszony rétese. Sok változata forog itt a neten, ki is próbáltam párat, finomak voltak, de nekem ez az igazi.
Nagyjából elronthatatlan, gyerekjáték az elkészítése, és nagyon finom, puha, krémes, túrós.

Hozzávalók:
  • 25 dkg rétesliszt
  • 20 dkg cukor
  • fél csomag sütőpor
  • 10 dkg margarin
  • 0,5 kg túró
  • 2 cs. van. cuk.
  • resz. citromhéj
  • 3 tojás
  • 0,5 l tej
Egy közepes méretű tepsi aljába elmaszatolni 5 dkg margarint (ez a legbonyolultabb művelet a süti készítése során). A lisztet, cukrot, sütőport összekeverni, a felét egyenletesen a tepsibe szórni. Rátenni a túrót, eloszlatni, van. cukorral és reszelt citromhéjjal megszórni, majd a lisztes keverék másik fele következik. 3 tojást, fél liter tejet és 5 dkg olvasztott margarint összekutyulni és ráönteni az eddigiekre (mondjuk szedőkanállal, hogy mindenhová egyenletesen kerüljön). Ezután meg lehet szurkálni villával, hogy mindenhová eljusson a folyadék.
200 fokra előmelegített sütőben 40 percig sül.

2010. november 9., kedd

Írdalt krumpli





Hozzávalók:

1 1/2 - 2 kg picit nagyobb krumpli
Vaj
Reszeltsajt

A krumplit meghámozzuk , hosszában ketté vágjuk és utána olyan mm-es szélességben keresztben bevagdaljuk. Vigyázva, hogy ne vágjuk szét. Kikenünk  vajjal egy tepsit,  a bevagdosott felét megsózod, teszünk l a tetejér egy kis vajat és reszelt sajtot. 200 fokon kb. 20 perc alatt megsül.
Én olivaolajjal csináltam, avval is nagyon finom. 




.

2010. november 4., csütörtök

Szalalkális krémes


Már gondolkoztam egy ideje, hogy melyik recept legyen az első, amit beírok ide.
Ez a süti eddig mindenkinek ízlett, még olyannak is, aki nem szereti az édességet.
A törpök is szívesen maszatolják össze magukat vele. :)

50 dkg lisztből, 10 dkg vajból, 15 dkg cukorból, 1 csomag vaníliás cukorból, fél citrom levével, 1 citrom reszelt héjával, 1 dl tejben 1 dkg szalalkálit feloldva, 2 egész tojással tésztát állítunk össze.
Négy részre osztjuk és késfok vastagságúra nyújtjuk. Zsírozott tepsi hátlapján vagy sütőlemezen egyenként megsütjük. (Gyorsan sül, egész halvány sárgára kell sütni.)

Krém: 4 tojássárgáját 5 evőkanál kakaóval, 5 púpozott evőkanál cukorral kikeverünk. Adunk hozzá 5 evőkanál lisztet, simára kavarjuk, 7 dl tejjel felengedjük és sűrű krémet főzünk belőle.
Még melegen 10 dkg vajat belekeverünk, végül a tojások kemény habját és megöltjük a lapokat.
Tetejét vaníliás cukorral meghintjük és másnap szeleteljük.
(Ha díszesre szeretném, akkor egy összehajtogatott papírból különféle mintákat vágok ki - mint az oviban - szétterítem a sütin a papírt és kakaós porcukorral hintem meg.)

Forrás: 800 recept Péter Jánosné gyűjtésében - Süteményeskönyv

2010. november 3., szerda

Sajtos palacsinta


Az úgy volt, hogy egy kedves ismerősömet vártuk vendégségbe, akiről nem mellesleg a blog a nevét kapta, szóval szerettem volna valami tutival kirukkolni, és akkor a tuti nálunk a Hortobágyi húsos palacsinta volt, de a húsról elkészítés előtt kiderült, hogy nem akar az asztalra kerülni, mert gyanús volt a színe is, a szaga is, így aztán volt palacsinta, de nem volt töltelék, kénytelen voltam rögtönözni. A vendégek pedig nem panaszkodtak.
A fentiekből következik, hogy a recept kissé esetleges, semmi nincs kőbe vésve.

Hozzávalók:
  • 12-15 db sós palacsinta
  • 7 dkg vaj
  • 6 dkg liszt
  • 5 dl tej
  • tömlős krémsajt
  • reszelt sajt
  • tejföl
  • fokhagyma
  • fűszerek (só, bors, szerecsendió)
A vajból, lisztből, tejből besamelt készítek, fűszerezem, még melegen belekeverem a tömlős sajtot, reszelek bele egy kis fokhagymát. Ezzel töltöm meg a palacsintákat, aztán kiolajozott jénaiba sorakoztatom őket. A megmaradt besamelt tejföllel elkeverem, bevonom vele a palacsintákat, reszelt sajtot szórok rá és megsütöm.
Hát valahogy így.